Lite uppdatering och lite bilder

Det som händer här i Shanghai är följande. Nu den 1e Oktober så är det National Holiday här i Kina vilket innebär att alla är lediga. Så vi har 10 dagars ledighet och den skall utnyttjas då det är det enda riktiga lovet vi har. Det som vi bestämt att vi skall göra är att ta flyget ner till Peking (Beijing).  Så på söndag åker vi (jag, chi-tak, Chun, Ling och Ay tyng) till Peking för att springa på kinesiska muren och leka runt i the forbidden city:)

Nu närmast händer lite annat dock, Imorgon så ska vi ha en klassfest. Det innebär att efter skolan ska vi alla dra och äta hotpot, och det är likt fondué. Man får in en stor kastrull typ fylld med vatten och grönsaker och nån sorts buljong. Sen får man in massa olika sorters kött och grönsaker som man beställer så doppar man det i kastrullen så det snabbkokas:) Riktigt bra om man är många som skall äta och vill göra det lite mer socialt. Efter maten ska vi gå till KTV^^ och för dom som inte vet så pratar jag om karaoke!:)

Det kommer säkert bli spännande och hoppas någon tar lite bilder samtidigt som jag hoppas att ingen spelar in något. För iaf mitt framträdande kommer inte va något som går igenom idol-juryn precis:)

Här är lite bilder på lite fräcka byggnader och ställen som jag inte hunnit lägga upp ännu!







(här är vår Mooncake jag pratade om i tidigare inlägg)



Min knepiga bakelse som jag kallar varm macka i sverige:)



en bild på när vi åt Hotpot för några dagar sedan och under följer några mer bilder från middagen:)





Nu är det dock dags att göra lite läxa och sen blir det avsluta med ett avsnitt av serien Spartacus blood and sand!:) Ha det gott allesammans, riktigt kul att se att folk läser:)



Kulturkrock under ledigheten

Jag ska nämna några rader om en insident jag var delaktig i under dagen. Det är så att idag skulle vår städerska komma hit och städa (oväntat att det är hennes första syssla va) För övrigt kommer jag aldrig vänja mig vid tanken att en städerska kommer och städar åt en. Det känns fortfarande sjukt löjligt att inte städa själv. Och nu kommer min mor hosta och undra vad som flugit i mig som skriver så. Men jag börjar bli en aning gammal att det är dags att skärpa sig:)

Till saken då, är att jag som en god människa tänker att jag ska underlätta för städerskan och flyttar min smutstvätt och lägger den på sängen. Jag flyttar även upp mina skolådor och påsar från golvet till sängen för att hon lätt ska komma åt ytorna. Såhär går min tankegång och hela meningen var att vara snäll mot städerskan. Hur detta uppfattades var inte alls som jag väntade mig:)



Jag sätter mig i soffan och tar fram datorn när städerskan kommer ut till oss och småskrattar lite glatt med min skräppåse och påse med flaskor i handen. Jag har ingen soptunna på rummet så använder en påse, och gillar inte att slänga alla petflaskor i sopporna bla bla bla. Hon kommer ut med påsarna och börjar förklara saker jag inte alls kan förstå, dock förklarar Chun som är hemma hos oss vad hon säger. Det hon försöker förklara för mig är att det är ju dumt att lägga all sin smutstvätt och skräppåsar i sängen. Där ska jag ju sova, och skräpet borde jag ju inte spara på. Kläderna borde jag ju vika ihop och lägga undan för tvätt:) Vilken knasig filur jag verkar vara och så ler hon och skrattar lite roligt:) på ett lite sådär moderligt sätt:)

Så hur jag än försöker vara snäll så kan det här i Kina få sådana baksmällar:) nu tror hon att jag är en riktigt knasig filur som sover med skräp och smutstvätt i sängen när allt jag ville var att underlätta hennes jobb:) Man kan inte alltid göra rätt:)



Nu är det iaf slut på helgen och imorn är det skola igen. Ha det gott allesammans!

Test, Utgång och idag serier och all u can eat buffé

Igår vad det ett test i Kinesiskan och jag kände mig inte nöjd efter testet tyvärr. Det var svårt och jag hade glömt av en hel del av det jag faktiskt kunde, så man vart ju lite besviken. Dock så sa läraren att det va lugnt och testet är bara för att man ska se mer vad man behöver träna på förstod jag det som.

Efter testet så hade vi mer lektioner och av nån konstig anledning så släppte det vara dom sista 40 minuterna och jag hängde me fullt ut av det som lärarna gick igenom. Det var en rätt skön känsla av att bitar äntligen börjar falla på plats:)

Sen på kvällen bestämde sig vi (ett gäng ifrån klassen) att vi går ut och festar. Så vi gick ut till en bar+terass som heter "The appartment" och där spelade dom livemusik, med piano och sångare som såg ut precis som Chris Tucker (vet inte hur han stavar sitt namn) som är med i rushhour filmerna:) Takterrasen var riktigt bra, utsikten kanon och mysig stämning. Vi drog sedan vidare till ett ställe som hette Babyface men som döpt om sig till Richbaby:P kan inte påstå att nått av namnen är speciellt bra, men stället var helt okej. Det var en bra klubb och det var mycket kineser och få västerlänningar vilket kan va kul ibland att verkligen känna att man är i Kina.

Efter ett tag drog vi vidare igen till en ny klubb som heter Richy, även den en bra klubb med bra musik. Hade riktigt kul överlag hela kvällen och tog sedan en taxi hem och lyckades med bedriften att förklara vart jag bor på knackig kinesiska:)

Idag däremot har jag mått lite som man förtjänar dagen efter, men det är smällar man får ta. Sen ger det ju en ursäkt att ta en lång dusch för att sedan springa ner och inhandla lite godis:) Så min dag tills nu (klockan 18) har sett ut såhär, dricka kaffe, käka choklad, göra läxor och se på serier i sängen. Ska tillägga att jag inte klagar över den starten på dagen alls:)



Nu så är det dags att göra sig i ordning, Mia på Newwave fyller år och har bjudit ut folk till en all you can eat buffé. Så det ska bli spännande och se hur det blir, sen blir det kanske utgång för några. Dock så ska jag försöka undvika detta då jag har skola imorn (på en söndag:( ) samt att jag känner inte direkt för alkohol en dag som denna:)

Men snart har vi ett mindre lov, och det ser ut som vi ska ta en trip till Sydkorea. Om det blir av, för det är svårt att hitta boende, så kommer det bli riktigt häftigt. Backup-planen är att åka ner till Peking, och det låter inte fel det heller! Men nu är det dags att göra sig i ordning. Ha det kanon!


Här är för övrigt bullen jag åt igår, lite speciell men påmminer om en krämbulle fast med persikabitar:)

Kinesiska, en bulle i kylen och serier

Den här dagen har runnit förbi likt en brusten damm. Innan jag visste ordet av så står klockan på kvart i elva på natten. Tur är då att jag har sovmorgon imorgon till klockan två. Tacka vet jag för det:)

Jag testade lite ovanliga bakelser igår, fast vet inte jag kan kalla det bakelse, skulle mer kalla det varm macka. Fast denna mackan var kall. Det var tjockt vitt bröd med annanas, smält ost, korv, och nått mer. Fast det va riktigt gott:)
Köpte även en mer traditionell bulle också men den ligger fortfarande i kylskåpet:)

Idag har vi fått lite läxa i kinesiskan, men jag är för trött för att verkligen ta tag i den. Jag får sova in lite energi och göra den imorgon förmiddag innan skolan. Inte så ansvarsfullt av mig, men en lösning i sämre tider=)

Här under är för övrigt min fräcka mugg jag är stolt över. Jag och Chi handlade för tillräckligt mycket i en butik på SML center för att få varsin. Så här är min rockiga mugg som det står MJeans på, vilket jag tycker är passande till en snubbe vars initialer är just MJ:)



Ne nu är det ett serieavsnitt av serien Chuck vilket jag införskaffat en dvd-box med 3 säsonger på. 170:- fick jag ge, och där borde jag varit en mycket bättre prutare för det var ett riktigt överpris. Men skivorna funkar, det är bra kvalité och boxen är rätt snygg så jag överlever:)

Här är lite bilder från gårdagen när vi va ute och gick. Dock inte bästa kvaliten då jag inte har nått stativ och man behöver långa slutartider när det är mörkt:) Men ni får ett humm va man har utanför byggnaden iaf.







(som sagt inte bästa kvaliten på bilden, men detta är iaf byggnaden vi bor i. Vi bor i detta spektakel på våning 8)

Sov gott allesammans!

En lugnare dag

Idag har det inte hänt så mycket speciellt faktiskt, det har dock vart väldigt varmt. När jag pratar om varmt så menar jag runt 30 grader och en luftfuktiget som skulle få varje regnskog avundsjuk. Hade det inte vart för att man bryr sig om en låg vattenräkning så hade jag duschat 3-4 gånger per dag. Fast om man räknar med hur svettig man blir dessa dagar så kanske man är uppe i den nivån iaf:)

Haft lektioner idag i Media relations management och Event desig. Båda kurserna ser att kunna bli rätt roliga. En kul sak att nämna är att i MRM så hoppas dom att vi ska kunna få ta del av Rolex Masters. Detta är en riktigt stor tennisturnering som ingår i världstouren som jag förstått det och kända namn som Federer och Nadal kommer. Skolan håller på och försöker fixa biljetter åt oss, samt att vi ska få gå backstage och träffa någon tennisspelare samt eventmanagern för eventet. Jag hoppas verkligen det blir av, trots att jag inte är direkt insatt i tennis så är detta stort även för mig.

Annars under dagen har jag vart med Ay Tyng och visat henne Sml center (stort shoppingcenter) som snart skall öppnas och den där underbara gränden jag nämnt innan med mat och dylikt från alla hörn. Tog även med mig kameran idag så har fotat. Det blev även ett besök på KFC när vi ändå var i köpcentret:)



Nu sitter jag dock här hemma, klockan börjar bli sent och jag har läxa tills imorn att göra. Men det kommer mer att skriva om imorgon:)

En spännande helg, och tillbaka till vardagen

Ja helgen var lite speciell, den började ju med att jag hade en hemmakväll och det var ganska skönt måste jag säga. Det gjorde gott att bara få varva ner lite, käka gott och kolla lite film. Om inget annat så var det bra för min mage, har ju haft lite problem med den men det verkar som att det är bra nu, vila var nyckeln:)


(lite bilder från tidigare veckor då våra vänner Stephen och Michael visade oss runt i Shanghai, den första från ett matställe där jag åt en väldigt suspect rissoppa, de andra två är från en spelhall där man kunde vinna priser om man va bra i spelen:)

Men helgen tar inte slut där, på lördagen hade vi sagt att vi skulle dra ihop lite folk och hitta på något, och så blev det..
Vi samlades
hemma hos Anna och Sophie på en trevlig förfest med ett skönt gäng människor, därefter så begav vi oss till ett speciellt ställe som heter "The Shelter" Det var ett lite undergroundställe som faktiskt var beläget i ett enormt gammalt skyddsrum under mark. Väldigt speciellt men häftigt, man gick först ner för en smal trappa som ner i en källare, för att sedan gå en längre rund gång. Väl framme kommer man fram till en riktigt stort rum med lång bar och dansgolv och dj-bås. Därifrån gick det sedan ut gångar som dom hade fixat till med soffgrupper där man kunde sitta o ta en öl när man dansat klart. Väldigt underground var det och påminnde lite om den kända vampyrparty-scenen ifrån blade där dom festar och helt plötsligt börjar det spruta blod från sprinklersna och alla är vampyrer. Dock kan ni va lugna, det var inga vampyrer och stämningen och folket var riktigt trevliga:)

Vi åkte dock sedan vidare till ett annat ställe, och detta var som natt och dag. Det nya stället låg på 27e våningen i en jättebyggnad och vi behövde yttra ett speciellt lösenord för att få komma in:) Väl uppe på den 27e våningen så kommer man ut på röda mattor och en lång gång varpå hela väggen är en enda lång vattentank med levande hajjar i:) Detta bara i sig var riktigt häftigt, men när man sedan kommit förbi detta så är det en stor bar och ett jättedansgolv med påkostad ljusrigg och mäktig Dj som spelade väldigt bra musik. Allt detta uppe i en jättebyggnad och och det fanns stora rum vid sidan av dansgolven med soffgrupper för allt riktigt rikt folk att sitta lugnt i. Detta stället var lite som på film, jag har aldrig upplevt ett sådant ställe innan och det närmaste jag kunde komma i känsla var en bondfilm:P

Det var iaf en riktigt trevlig kväll och söndagen sen spenderade vi med gå bort till ett jättestort shoppingcenter som snart skall öppnas. Själva byggnaden är öppen och en hel del butiker har redan hunnit öppna, men centret har inte haft sin öppningsceremoni ännu. Men det fanns massor att se, och en hel del fräcka annorlunda butiker. Detta stället ligger också bara 15 vandring från vår lägenhet. Vi utforskade även en annan del i närheten som är ett litet eget samhälle. Det är som ett nätverk av gränder som har blivit lite som en fristad mitt bland stora byggnader. Där inne är det massvis med småbutiker som är rätt exklusiva och mycket resturanger som serverade mat från olika delar av världen. Jag ska definitivt gå dit igen för en del av den maten där kan jag nog inte säga nej till:)

Nu är det dock vardag igen och skolan har börjat. Som tur var började det rätt lugnt och kurserna förutom mandarin är rätt roliga och intressanta. Mandarinkursen är även den intressant men man får lägga lite mer energi på den för att klara sig ännu. Fick även prutat och köpt mig en kortläsare till datorn, så nu kan jag lägga in bilder från kameran:) så nästa inlägg kommer va mer bildrikt:)

Nu måste jag sova så jag hinner med en lång skoldag imorgon. Hoppas allt är bra hemma!

Mer mandarin, lite nytt folk och hemmakväll

Nu är det fredag, och vi har haft vår sista mandarin lektion för veckan. Ska jag vara ärlig är det skönt, för mandarin är ett riktigt svårt språk, men det förklarade jag om i tidigare inlägg. Till det positiva är att jag faktiskt haft lite lättare idag än de två tidigare dagarna. Vissa småsaker börjar sätta sig och man börjar förstå lite bättre hur orden skall hänga ihop. Det är en skön känsla och jag börjar få hopp om att jag faktiskt kan klara av den här kursen:)

Trevligt är också att i klassen så finns det en del sköna människor som man börjar lära känna lite. Jag och Chi tänkte dra ihop något imorgon också för alla som är intresserade, så det är ju en bra chans att lära känna folket lite bättre. Det är dock inte bestämt ännu vad vi skall göra, men att dra ut och äta nått för att sedan ta en öl låter som ett vettigt alternativ:)

Nu är det kväll här, klockan närmar sig 22 här borta. Chi är utbjuden på att testa kantonesisk resturang (hans släkt är från hongkong och det skulle vara en resturang som serverade mat speciellt från söder) och Ay Tyng är ute med sina klasskamrater på hemmafest, så det överlämnar mig att ha lägenheten för mig själv:)

Jag har haft lite bråkerier med magen idag så det känns väl skönt att ta det lugnt, för jag skulle kanske ut med Chi och dom andra senare men jag kommer tacka nej till det. Känns bättre att stanna hemma om inte magen vill vara ens kompis. Men det är inte fy skam att få vara lite för sig själv heller, jag passade på och gick ut, tog en promenad. Hamnade borta vid mcdonalds, passade på och åt lite, gick sedan tillbaka och på vägen gick jag via supermarketen. Där hittade jag lite ost jag letat efter till frukostmackan och passade även på att köpa hem lite gott för min hemmakväll:)


Tesco ligger ca 3 minuters gång ifrån lägenheten:D (supermarket) har dock ingen egen bild, men undrar om inte detta är just det tesco som kigger vid oss.

Nu skall jag kolla lite film, prata med vänner över skype och dricka coca cola för min mage. Hoppas alla har det bra där hemma, saknar er!

Nu är det dags för frukt!

Eller vänta nu! pratar jag om frukt egentligen... nej men mandarin är det. Jag pratar om kinesiska språket mandarin och vi har nu haft våra två första dagar av lektioner. Jag måste erkänna att det var bra mycket tuffare än jag trott. Hastigheten är hög och inte nog med att dom använder tonvis med ljud som vi knappt kan uttala, nej dom har tydligen fyra toner man kan lägga till. Dessa toner avgör helt vad ordet betyder, så varje ord kan sägas på fyra olika sätt med fyra olika betydelser. Förstår ni hur svårt detta är för en kille som har svårt att ta ton:)

Sen så är en stor del av klassen svenskar med asiatisk bakgrund och har lite förkunskaper, alternativt att dom har lätt för att förstå. Så man känner sig lite som det svarta fåret, dock verkar det som att Sophie och anna har samma problem som jag, vilket faktiskt är lite lättande. Lärarna är i vilket fall snälla och bra, det är bara att det är en så stor skillnad på vad man är van att plugga att det är tufft. Sen det i samband att Kinesiska är ett svårt språk gör att man undrar lite vad man gett sig in på...

Men det har bara gått två lektioner och jag fick hjälp idag av Ay Tyng (min rumskamrat som läst lite mer än jag) och det hjälpte mycket. Så med hennes och Chi´s hjälp kanske detta kan gå vägen:)

Utöver detta så kom vår mäklare och kompis Mark förbi snabbt en sväng, han hade med sig skor till Chi och en Mooncake som han bjöd på. Chi hade sett ett par skor i en butik för några dagar sen som Marks vän ägde och Mark hade vart snäll nog och fixat så Chi fick dom hem till dörren:) Sen så ville han överraska oss eftersom det nu är Mid/Autumn-festival, Moon-festival med att bjuda oss på en signaturkaka:) Det är trevligt med så snälla vänner här borta!:)



Detta är en lånad bild från internet. Men vi har fotat vår bakelse vi fick, så kan lägga upp en bild i nästa inlägg om jag får låna Chi´s kamera:)

Från en sak till en helt annan, jag saknar vatten, och då menar jag havet/sjöar. Jag har insett att jag är en person som gillar att ha nära tillgång till en sjö eller hav för att må riktigt bra. Så i framtiden får det bli att hålla det nära:) Ha det gott allesammans, nu ska jag läsa lite mer på läxan till imorn Zai Jian!

Vandring, Marknad och en lektion i hur man prutar

Igår så hade vi helt ledigt ifrån skolan så då bestämdes det att vi skulle utforska Shanghais marknader lite närmare. Jag, Chi, Sophie och Anna begav oss tidigt (klockan 10) iväg med tunnelbanan för att leta upp dessa prutmarknader. För att summera en annars lång berättelse så kan jag säga att vi vandrade riktigt mycket igår. Dessa marknader var enorma och när man hör ordet marknad så tänker man sig utomhus. Så är det inte i detta fallet, vi pratar om 6 våningar höga dunderhus med enormt många butiker på varje våning där man försöker få sålt sina produkter.



Dessa bilder är tagna från det första stället, vid Kuipu road som vi var och kollade på. Det fanns flertalet liknande byggnader på samma plats så ni kan själva göra matten. Varje sånt här hus hade ca 6 våningar och varje våning var fullproppad med butiker som ni ser på bilderna:) Dock är det mest kläder för tjejer, och för kille var det svårt att hitta mycket annat än piké och skjortor.

Det var annorlunda från byggnad till byggnad dock. Vi åt sedan på "Kungfu", en snabbmatskedja som serverar mat mestadels från södra Kina. Dom har förövrigt en riktigt kickass häftig logotyp.



Maten smakade helt okej, dock har jag börjat ty mig lite mer åt mat jag känner igen. Inte det roligaste kanske men det blir tillräckligt att testa på en ny kinesisk rätt per dag:)



Jag åt detta, Ris med en kyckling/svamp sås som faktiskt var riktigt god. Sen så fick man med en speciell sorts kycklingsoppa med svart kyckling i, dock testade jag inte ens den då det såg ut som nått ur en alien-film. Ska tilläggas att detta är det första jag inte ens smakat på. Så jag har försökt iaf:) Men förövrigt ett bra ställe och kan verkligen tänka mig äta där igen.

Vi tog oss sedan till en annan marknad, en prutmarknad som inte var jättelätt att hitta och jag kommer inte ihåg vad gatan hette. Men det var av samma upplägg, ett jättestort varuhus med mängder av butiker. Dock fräschare än bilderna ovan och bättre saker, men däremot så var folket där galna. Jag kan inte räkna hur många gånger jag har hört, "wanna by glasses? raybaaaan" "bags, goood qualityy, fine leather!" "come come look at this stooore, watches, t-shirts, dvd":D

Jag var på förhand lite skraj för hela prutnings-dilemmat, men när jag väl börjat så insåg jag att det faktiskt var ganska kul. Det var lite som ett spel, och man försökte hela tiden få till den där bra dealen. Dock blev man säkert lurad i slutändan, men man betalade iaf ett pris man kan va nöjd med. Köpte 2 stycken billabong t-shirts (fejk såklart) men av bra kvalitet för 75:- styck. Detta var nog mitt sämsta köp, kunde nog ha kommit ner en bra bit till. Tjejen i butiken kunde t.o.m lite svenska vilket var lite skrämmande:P sen köpte jag mig en mindre plånbok för 40:- vilket känns smidigt och 2 par skor. Ena paret var ett par bra Vansfejk för 100:- och det andra paret var bra fejklevis för 88:- Riktigt nöjd med produkterna och får fota dom ikväll så folk kan se.


En dag av vandring toalettbesök och barbeque

Ja som rubriken lyder har dagen sett ut:) Vi började med att vi mötte upp Sophie och anna utanför Costa för att vandra ner deras stora gata och upptäcka lite. Dom hade även hört att det skulle finnas en fin park längs gatan, dock en ganska bra bit bort. Men vi kom tillslut till parken och den var jättefin, det var skönt med en såpass grön plats mitt bland alla höghus, kan lätt tänka mig att dra mig dit på morgonen för att springa en runda.



Vi vandrade sedan runt i stora affärshus som var va 6 våningar höga och kollade runt för att avsluta det hela på mcdonalds över lite mat.

Sen under dagen har jag inte gjort så mycket, tagit det lugnt för min mage har börjat säga ifrån mot maten här borta. Dom säger att det är bara en tidsfråga för västerlänningar innan magen gör detta. Nu var det min tur iaf, så jag har vart rätt flitig med mina toabesök utan att gå in på för mycket detaljer. Dock så är jag förberedd och har med mig resetabletter mot detta och de funkade bra.

På kvällen blev jag och chi, anna och sophie upphämtade av Mark (mäklaren), hans syster, William (våran hyresvärd) och hans vän Tom för att gå ut allesammans på barbequekväll:)
Maten var underbar och det var mer än vad vi alla kunde äta. Det var allt från lamm, gris, fisk, tofu, grönsaker, svamp och majs. Det var riktigt skoj och jag fick lära mig att äta en hel del saker som jag inte gjort innan. Jag fick även lärt mig en hel del nya kinesiska ord och sätt ett beté sig på:) En lyckad kväll helt enkelt! Imorgon börjar skolan så nu är det lite serier och läggdags. Ha det gott allesammans! Riktigt skoj att det är lite folk som läser bloggen, det är det som motiverar att skriva:)




En dag av blandad kompott


Igår såg dagen lite olika ut, med det menar jag att det va en hel del olika saker som gjordes. Först på morgonen så var det en arbetare här som skulle försöka fixa ett rör som läcker, men det slutade med att vi igår kväll såg att nu läcker det ännu mer. Dock så kommer dom och ska fixa detta.

Vi drog sedan ut och skulle handla mat var tanken. Men vi mötte upp Sophie och Anna som skulle ut och kolla upp lite shoppingomställen. Det blev att jag och Chi hakade på dom och det slutade med att vi handlade allt utom mat i slutändan. Jag hittade ett par skor, ett par sockar till skorna och sist ett par flipflops. Det sistnämna har vart en pina att vara utan när det snittar 25-32 grader här varje dag:P Skönt var att dom kostade mig bara 20:- och har funkat fint och gå i.

Lite senare hade Ay tyng (vår rumskamrat) några vänner över på lite förfest här, dom skulle sedan vidare till en lounche/klubb dylikt och pratade med dom idag och det verkar som dom haft en okej kväll iaf. Men jag och Chi gick sedan över till Anna o Sophie på lite kvällshäng med film.

Lite smålustig fakta över saker man märkt av här: Väldigt många kvinnor går med paraplyn, inte mot regn utan mot solen för att inte bli bruna. Då det anses som vackert att vara vit/blek. När dom kör bil så är det lite som att vara med i ett rallyspel och jag är förvånad att jag inte sett någon krock ännu. När det är rea här så kan det stå 3,6,7 och då motsvarar det hur mycke procent i tiotal som produkterna kostar. Så om det står Sale och 7 så menar dom att det är 30% rea.

Idag däremot har vart en lugnare sådan. Jag sov till klockan 10, sen kollade jag på serier till klockan 12 ungefär. Efter det har jag suttit och försökt fixa med Csn och hoppas nu att det skall räcka. Snart (klockan 16 här) så är det dags att käka lite och jag ska äta nudlar med kött i en soppa som jag köpt. Har även fyllt kylskåpet med lite varor för svensk frukost. Så imorgon kommer jag ha knäckebröd, juice, kokta ägg och dylikt:)

Annars händer det inte så mycket idag, Det regnar och blåser en hel del så man passar på och vilar upp sig lite. Vi ska dock möta upp Sanna ikväll, en klasskamrat från borås som fick praktikplats på New wave här. Så hon har vart här längre än vi och skall möta upp oss för att umgås och ge oss lite tips.

Annars finns det inte så mycket att berätta i nuläget...jo en sak, vi ska imorgon vara med på en Barbeque (stavas det så) här i Shangai, Vi har blivit inbjudna samt ska vara delaktiga i detta och det verkar som det kommer vara en massa "vänner" som vi lärt känna häromkring som kommer. Det kan bli hur som helst, men jag tror det kommer bli skoj:) Kamera kommer följa med iaf.

Ha det gott!

Handlat, en upptäcktsfärd och spel

Idag ganska tidigt så mötte vi upp Mark, vår mäklare och även vän för att han skulle visa oss runt var man kunde handla kläder. Jag har lyckats med bedriften att vandra runt så mycket att mina skor har gått sönder, så nu har jag gått runt i mina löparskor. Chi som tyvärr har lyckats stuka foten fick hoppa runt på ett ben, men klarade sig ändå hyggligt runt.

Jag lyckades hitta ett par snygga addidas skor (bild på dom skall komma upp imorgon) jacka, 2 shorts och 2 tröjjor för sammalagda priset av 1000:- vilket är priset på bara skorna hemma i Sverige så jag är riktigt nöjd:)
Chi hittade även han en hel del trevligt så jag tror inte han klagar heller. Mark kände ägaren av en butik så vi fick extra bra pris, vilket alltid är uppskattat. I butiken hade ägaren även en liten gullig hund som tyckte det var riktigt skoj med lite västerlänningar på besök:D Värt att tillägga är att jag idag har testat att äta kycklingfot, eller vad vi ska kalla deras små fossingar, vill dock inte rekomendera det vidare^^




Jag testade även att spela online på internetet här hemma i lägenheten, dock med mindre bra resultat. På grund av att det är wireless och vi inte har den snabbaste uppkopplingen så verkar det som att det laggar en hel del (hackar i spelet). Jag skall testa att köpa sladd till datorn och se om det blir stabilare, annars får vi lösa något annat.

Nu på kvällen så har jag, Anna och Sophie utforskat staden lite, vi åkte in till ett shoppingområde (stavning?) i stan för att kolla om man inte kunde hitta nått bra ställe att ta ett glas vin. Efter en del kringvandrande så hittade vi fel men ändå rätt:) vi skulle till ett hotell men hittade en idylliskt område mitt bland höghusen där det var låga hus fullt med olika barer och resturanger. Det va livemusik, folk från alla möjliga länder och riktigt skön stämning så vi passade på och ta en drink, och en öl. Riktigt skön avslutning på dagen enligt mig själv och taxin hem därifrån kostade bara 20:- så kan inte klaga heller:)

Nu är klockan dock massor här så skall försöka sova lite, som tur är har jag inget inbokat imorgon och är ledig hela dagen. Så ska njuta så mycket jag kan, kanske passa på och utforska staden lite i lugn och ro. Mer bilder kommer som sagt upp så fort jag får möjlighet:D




Första dagarna i Kina

Ja då var det dags att fortsätta berätta om dom första dagarna i Kina. Vi landade i Shanghai och en kille vid namn Bao mötte upp oss. Tillsammans med honom så åkte vi till ett campus där vi skulle bo 2-3 temporära nätter i deras guesthouse. Som egentligen kan beskrivas som billigt boende som liknar ett vandrarhem. Vi fick möta upp med en kordinator som pratade lite med oss och hjälpte oss "checka in"

När vi väl kommer in i rummet så är det inte precis lyx, det är sprickor i taket och det trillar ner färgbitar på oss, skabbig minisoffa och den gemensamma toaletten utanför rummet såg ut som nått från en fängelsefilm:P Med detta sagt så pallade vi ändå med det hela och man härdades snabbt. Första natten såg vi en gigantisk kackerlacka också i rummet men samtidigt så visste vi att det var bara 2-3 nätter medan vi fixar en lägenhet.



Det var nära 30plusgrader ute, en tyfoon utanför Shanghai så det började regna som aldrig förr första dagen. Vi köpte paraplyn men regnet var så tungt att tillslut regnade igenom. Så med boendet och vädret tillsammans så kändes det tufft efter första dagen.

Dock så vände det ganska fort, man vande sig vid boendet och man anpassar sig otroligt fort. Dagen efter så fick vi hjälp av den internationella kordinatorn där och hon visade oss runt och fixade så vi fick köpa ett kinesiskt sim-kort. Så nu har jag ett kinesiskt nummer. Bao hjälpte också oss runt och visade oss till lite matställen och jag fick testa på lite kinesisk nudelsoppa och dumplings, som är typ friterad köttfylld boll. Dock så brukar dessa dumblings annars stekas alternativt kokas som jag förstått det.



Vi fick kort därefter konakt med en mäklare kopplad till skolan av vår kordinator ellen. Mäklaren som heter Mark jobbade snabbt och fixade snabbt fram alternativ som vi nästan omgående kunde gå och kolla in. Så bara efter nån dag så började vi redan kika på lägenheter. Vi kollade in några men det var en lägenhet som vi tyckte stog ut från dom andra. Det var en stor lägenhet med 3 sovrum, vardagsrum, kök och 2 badrum. Jag och min klasskamrat Chi tyckte den var bra men vi behövde en tredje person för att hyran skulle kännas värd. Dock löste det sig rätt snabbt då Chi hade kontakt med en tjej som också skulle läsa mandarin samtidigt som oss, fast på en annan skola. Hon tyckte lägenheten verkade bra så hon gick med på att flytta in dit med oss då hon också var sökande efter nånstans att bo.

Det som har följt därefter är dagar av fixande. Jag skall försöka kortfatta mig lite för det är inte direkt rolig läsning. Men vi har skrivit på kontrakt för lägenheten, vilket innefattade att man skulle betala först en månads deposition och sen 3 månader i förväg plus mäklarens avgift. Så det blev mycket utgifter tidigt. Kort efter detta, inom 72 timmar vart vi tvungna att besöka polisen för att registrera oss på vårt boende vilket är standard för utlänningar här. Vi åkte till Ikea och köpte på oss täcken, kuddar och tillbehörande. Ringde och fixade internet och det är tack vare detta jag kan skriva detta inlägg. Bokade in städerska som kom för att städa lägenheten så fort vi skulle flytta in (detta är tydligen standard och dessa städerskor är rätt roliga) dom har väldigt många olika sysslor och tydligen om man är stressad i sitt yrke så kan dom även köpa med sig råvaror och laga mat åt dig. Det kändes ganska fånigt att beställa en städerska då man är van att man sköter sådant själv. Men vi gjorde som dom sa var vettigast och det kostar bara 20:- timmen så mäklaren rekommendera oss att städerskan ska komma till oss en gång i veckan. För en student känns ju det här lite ovant men samtidigt lyxigt. Vi fick även byta låsen på dörren, då mäklaren sagt att det är att rekommendera eftersom en arbetare renoverat lägenheten nyligen och därmed har haft chans att kopiera nyckeln, så även detta är gjort.

Utöver detta så har vi testat en hel del rolig och annorlunda mat:) Träffat riktigt trevliga människor som hjälper oss otroligt mycket, samt skaffat nyttiga saker till lägenheten. Jag fick låna en kamera av Rickard att använda här borta, men det behövdes ett minneskort samt sladd till datorn att införskaffa. Minneskortet köpte jag när vi mellanlanda i Munchen, men sladden har jag inte hunnit köpa ännu, därav är det bara Chi´s bilder jag kan lägga upp. Men ska försöka fixa detta så snart som möjligt. Anna och Sophie från vår klass har också anlänt och vi hjälpte dom igår att få tag i en lägenhet. Deras lägenhet ligger lite längre från skolan men vi pratar bara om några minuter och deras utsikt är galet fin. Jag har tagit några bra bilder på detta men dom kommer upp så fort sladden är inköpt.

Detta blev ett väldigt långt inlägg men för den som vill så är det gott om läsning. Här under laddar jag upp lite bilder från Flygresan och diverse som jag tycker kan vara roliga att dela med mig av.










Framme, bosatt och igång!

Det har vart ett par dagar sedan jag åkte med flyget till Shanghai nu men jag skall börja i rätt ända. Det blev ett äventyr redan från start! Jag tog tåget från Alingsås ner till Flygplatsen i Kastrup, men kom inte längre än till Hässleholm. Väl där visar det sig att dom har strömavbrott över hela stationen så inga tåg kan åka ta sig förbi åt nått håll och där står massvis med tåg.

Jag frågar en person på tåget hur lång tid det kan tänkas ta innan det är fixat och får svaret "allt från några minuter till flera timmar" så jag hyllar SJ och får smått panik över hur jag ska hinna med flyget. Då ser jag ett par som klär på sig och är på väg ur tåget så jag frågar vart dem skall. Kastrup sa dem för att hinna med ett flyg, så jag hakar på dem snabbt som ögat och vi tar vår packning och springer ut från tåget. Väl utanför springer vi bort för att försöka få tag i en taxi för det verkar som tågen kommer bli kvar länge. Det börjar samlas väldigt mycket folk som söker taxi, och det blir nästan lite av en häxjakt. Över 1000 personer letar efter transportmedel och där står jag mitt ibland dem. Vi blir utan att jag märker det ett litet gäng på 6 personer som alla ska åt samma håll och vi gaddar ihop oss för att hitta en taxibuss. Det visar sig att i Hässleholm finns det totalt 2 taxibussar i hela staden och vi lyckas med det omöjliga att få den enda av dem som kan köra oss.

Så väl i en taxi på väg mot kastrup åker vi förbi över 1000personer och undrar hur vi kunde lyckas med det här, men mot kastrup åker vi. Därefter kommer vi fram och i god tid utan att ruinera plånboken så är jag u slutändan riktigt nöjd:)

Planet i sin tur gick smidigt och vi bytte i Munchen som planerat. Resan från Munchen till Shanghai va rätt lång och jag är inte bra på att sova på plan, men det löste sig fint då dom hade massvis med filmer på planet och skärmar vid varje säte. Så jag kikade på ironman 2 och how to train a dragon och hade en helt okej flygning.

När vi landar i Shanghai så möts vi av en vägg av värme! det är ca 30grader varmt och luftfuktigheten är riktigt hög. Detta var inget jag riktigt var beredd på, så man insåg snabbt att jag borde packat mer linnen och kortbyxor:) Men nu är jag framme i Kina och på flygplatsen väntar en kille vid namn Bao som hämtar upp oss och tar oss till stället vi skall bo på de kommande 3 dagarna medans vi letar lägenhet. Men här har ni hur min resa till Kina gick till, men nu är klockan riktigt mycket här och jag har introduktion i skolan imorgon. Men skall försöka berätta mer om mina första dagar här i Kina imorn. Ha det bra allihopa!